Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΡΔΙΚΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΓΑΛΟ


Χαρακτηριστικό  Κρητικό πιάτο.
Στα Σφακιά, στο  Ασκύφου,  αλλά και σ’ ολόκληρη την Κρήτη, τον Χειμώνα, θα το βρείτε!!!
συνοδεύουμε με κρασί κόκκινο ή ροζέ.


Υλικά:
1 πέρδικα,
40-50 ml ελαιόλαδο,
1 κρεμμύδι,
300 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια,
1 λεμόνι,
1 ένα φύλο δάφνη
½ κουταλάκι αλεύρι,
1 ένα κλαδάκι θυμάρι,
1 ματσάκι μαϊντανό,
1 ποτήρι λευκό κρασί,
180 γραμμάρια ανθόγαλο,
200 ml νερό
αλάτι και πιπέρι.


Εκτέλεση:
Αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε την πέρδικα, της βάζουμε αλάτι και πιπέρι μέσα κι έξω και δένουμε τα πόδια της με μαγειρικό νήμα. (σπάγγο).

Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά, και σοτάρουμε τη πέρδικα μέχρι να ροδοκοκκινίσει ελαφρά παντού.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία αφήνοντας την πέρδικα μέσα, για να κρατήσει τα υγρά της.
Σοτάρουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι και το μαραίνουμε ελαφρώς.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια, (τα οποία έχουμε αλείψει με λεμόνι για να μη μαυρίσουν), και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.

Ρίχνουμε λίγο αλάτι, την δάφνη, το αλεύρι και το θυμάρι κι ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε σε ένα πυρέξ, προσθέτουμε την (ζεστή και ζουμερή) πέρδικα, το κρασί, το νερό, λίγο πιπέρι και το ζουμί.

Φροντίζουμε, τα υγρά που θα ρίξουμε, να καλύπτουν ίσα - ίσα τη πέρδικα.

Τέλος, προσθέτουμε ψιλοκομμένο τον μαϊντανό και ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό απ’ τον φούρνο,, χτυπάμε το ανθόγαλο και το ρίχνουμε στο ταψί.

Μόλις πάρει μια βράση είναι έτοιμο!

Σημείωση!!!
 Η  συνταγή γίνεται επίσης με ορτύκια αλλά και με κοτόπουλο!!!


Καλή όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου